Zoeken

2016 Shangrila home in Nepal

Anderhalf jaar bereidde een Belgisch team van klimmers zich voor om in mei 2015 als eerste Belgen ooit de top van de Makalu, een mythische berg van 8.463 meter in de Himalaya, te bereiken. De aardbeving in Nepal, waarbij duizenden mensen het leven lieten, besliste daar echter anders over.

De expeditieleden waren genoodzaakt hun beklimming af te breken. Een ontgoocheling voor Sofie Lenaerts, die eerder de beklimming van de 8.035 meter hoge Gasherbrum II in Pakistan op een zucht van de top moest staken als gevolg van noodweer.

“Maar die grote ontgoocheling weegt niet op tegen het leed van de Nepalese bevolking”, zegt Sofie. “Wat ik daar heb gezien, zal me altijd bijblijven.”

Steun voor de weeskinderen

Om de bittere pil door te slikken, trok Sofie enkele maanden later naar de grensstreek tussen Kirgistan en Kazachstan, waar ze solo de 7010 meter hoge Khan Tengri heeft beklommen. “Een fantastische ervaring.”

Maar de droom om een berg van boven de 8.000 meter te beklimmen, bleef bestaan. “Ik kon het niet loslaten. Tegelijk leef ik erg mee met de Nepalezen. De media-aandacht is nu voorbij, maar zij hebben het nog steeds bijzonder moeilijk. Het toerisme, een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking, ligt stil. Er worden amper nog expedities georganiseerd. Zo kwamen Paul Hegge en ikzelf op het idee om een expeditie op te zetten naar Everest en daarbij sponsoring te zoeken voor een tehuis voor straatkinderen te Kathmandu (Nepal).

U kan meer te weten komen over dit tehuis en hun werking op hun website (foto)
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven